Uticaj kosih podupirača na oplatni sistem

15 Jula, 2020

Oplatni sistemi koji su zadnjih godina na nasim prostorima uveliko uticali na podizanje kvaliteta u oblasti gradjevinarstva predstavljaju nezaobilazan način izgradnje novih objekata. S obzirom da olakšavaju izvodnjenje radova, veoma je bitno biti upoznat s načinom koristenja istih.

Upotrebom kosih podupirača utiče se i na stabilnost visih dimenzija stubova i zidova da ne bi dolazilo do neplaniranog povijanja prilikom izlijevanja betona. Najveći problemi se uvijek stvaraju u donjim dijelovima oplatnog sistema jer korištenjem pumpi za sipanje betona i vibratora za izbcivanjem praznog prostora(mikro rupa) najveći otpor se stvara u tom djelu tako da, nepodizanjem svjesti o važnosti korištenja ovog tipa podupiranja, u velikoj većini slučajeva, sistem popusti i desi se neplanirana šteta.

Na fotografiji ispod mozete vidjeti koliko je bitno pravilno rasporediti kose podupirace da bi se ciljano izbjegla potencijalna steta.

https://ironproducts.org/wp-content/uploads/2020/07/1.jpg

Pravilno postavljen sistem kosih podupirača

https://ironproducts.org/wp-content/uploads/2020/07/2.jpg

Sistem gdje je izbjegnuto korštenje kosih podupirača

Mnogi korisnici oplatnih sistema smatraju da postavljanjem distancera riješavaju i stabilnost postavljenog zida i izbjegavaju potencijalo probijanje betona. Sama riječ DISTANCER govori da je to proizvod koji ravnomjerno drži distancu izmedju dva panela s ciljem dobijanja jednake dimenzije širine zida koji se formira. Distancer ima odredjenu čvrstoću rastezanja i ona, na osnovu rezultata testiranja iznosi 70 kg/mm2. Uputstva za upotrebu moraju se poštovati.

Cilj svakog proizvodjača u gradjevinskoj industriji je kvalitetan finalni proizvod s ciljem da omogući izvodjačima najkvalitetnije izvodjenje radova na zadovoljstvo svih koji ih koriste.

Iron Products Gradiška
Majora Milana Tepića 7, Gradiška
Lokacije
https://ironproducts.org/wp-content/uploads/2020/07/footer-map.png
Pratite nas na društevnim mrežama

© 2020. Iron Products, Gradiška
Sva prava zadržana.

Developed by Avalon Studio

© Iron Products, Gradiška. 2020. Sva prava zadržana.

Developed by Avalon Studio